Виминацијум и даље фасцинира новим открићима

У кругу Термоелектране „Костолац“ недавно је пронађена богато осликана гробница са 11 гробних места и новчићима из петог века, убрзо затим и златне плочице са исписаним именима божанстава на арамејском језику. Археолози вредно раде на ископавању логора чувене седме легије, а у плану је и отварање лабораторије за древну ДНК.

Виминацијум, главни град провинције Горња Мезија, површине данашњег Београда, крије многе тајне, које 25 истраживача предвођених директором Археолошког института САНУ Миомиром Кораћем, непрестано откривају, реконструишу догађаје из прошлости, а како Кораћ истиче тај археолошки парк ће светској науци тек подарити значајна открића.

Последњих дана Виминацијум се нашао поново у жижи јавности захваљујући проналаску златних листића из трећег и четвртог века исписаних грчким алфабетом на арамејском језику.

Археолози су пронашли дечји гроб и гроб једне одрасле индивидуе, реч је о женској особи између 25 и 35 година старости на којој нису откривене патолошке промене. Дечји гроб је још у обради и у њему је пронађен златни листић на коме су у 11 редова исписана имена божанстава.

Кораћ каже да за сада знају само да су имена божанстава исписана на арамејском језику грчким алфабетом, док су симболи на плочицама и даље мистерија. Та плочица је, према његовим речима, можда била амајлија за болешљиво дете или се на њој пак налазе „магичне речи за претварање нечега у нешто“.

Претходно је приликом заштитних археолошких ископавања на месту изградње новог блока Термоелектране „Костолац“ пронађена подземна гробница - меморија која је имала функцију гробљанске базилике.

Гробница има 11 гробних места, богато је осликана, а коришћена је од средине трећег до средине четвртог века, што указује на то, према Кораћевим речима, да су ту сахрањивани и хришћани и пагани, и самим тим пружа доказе о њиховом суживоту на простору Виминацијума.

Испод опеке археолози су пронашли седам новчића који потичу из периода од почетка петог века па до 440. године.

Интересантно је, истиче Кораћ, што су они који су сахрањивани у тој гробници заливени малтером.

„Ми који смо истражили 40.000 гробова на Виминацијуму, никад нисмо нашли такву ситуацију“, истиче Кораћ и додаје да сама организација те грађевине, вишекратна сахрањивања, зидно сликарство и чињеница да је ту сакриван новац, указују на то да су тај простор користили имућни људи.

Меморија ће због изградње трећег блока Термоелектране морати да се измести у маузолеј, где ће, како каже Кораћ, бити измештена свака опека и стари малтер како би њен изглед био враћен.

Ископава се и легијски логор где је била смештена чувена седма легија позната као Claudia Pia fidelis, а брижљиво израђени камени квадери са уграђеним натписима и улице поплочане каменим базалтним подлогама тешким више тона и дугим по три-четири метра само наговештавају шта крије „уснули град“ испод засађених ораница.

Виминацијум је истражен само два одсто, археолози раде заштитна археолошка ископавања испред напредовања површинског копа, заштитна ископавања у Термоелектрани, спремају се да реконструишу како су изгледали бедеми римског града и желе да направе лабораторију за древну ДНК, јер им „долазе налази са нових 10.000 гробова и желе да из пронађених скелета и предмета извуку највише информација“.

Захваљујући пројекту Danube Limes Brand, који је укључио шест земаља, Виминацијум је стављен на прелиминарну Унескову листу светске баштине, а Кораћ је објаснио да им је жеља да се сва античка утврђена места дуж Дунава у Србији заједно нађу под заштитом Унеска, као што је то случај са Хадријановим и Антониновим зидом у Великој Британији.

Виминацијум је укључен у пет великих међународних пројеката, које финансира Европска унија, а чија је укупна вредност 4,5 милиона евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару