Јавни акваријум и тропикаријум, нова београдска атракција

Налик на велике светске градове и Београд је почетком године добио нову туристичку атракцију – Јавни акваријум и тропикаријум. Основала га је група ентузијаста, а за око пола године више од 10.000 људи је посетило ову зелену оазу.

Не дешава се често да се зграда месне заједнице претвори у јавни акваријум. Баш то је учинио Бранислав Јаковљевић, који је још као студент продавао рибице на Каленић пијаци, и тада маштао да направи овакав тропикаријум.

„Започели смо пре две и по године, добијањем простора на конкурсу Општине Савски венац који је био у новинама, и већ две и по године ми правимо, дотерујемо. Ово што видите овде је резултат 25 година живота и рада екипе“, прича Јаковљевић који је менаџер Јавног акваријума и тропикаријума.

У десетине акваријума и кавеза, који заузимају површину од 400 квадратних метара, смештене су пиране и златне рибице, друштво им праве камелеони, јапанске корњаче, афричке птице. Ретке и егзотичне биљке и животиње пристигле су из различитих крајева.

„Имамо корале из Црвеног мора, имамо неке рибе из Црвеног мора, онда имамо чак и неке рибе са Хаваја, имамо неке организме и рибице са Јадранског мора, имамо чак и јастоге, јегуље, имамо риба из Амазона, имамо риба и са аустралијског континента“, набраја менаџер Јавног акваријума и тропикаријума Бранислав Јаковљевић.

Најчешћи посетиоци су деца, која међу више од 200 различитих бића колико их има у тропикаријуму, најпре траже цртане јунаке. И то Сунђер Боба.

„Увек им је интересантно да виде пиране како једу, увек им је интересантно да виде корањаче, јако им је интересантно да виде рибицу Нема и његову другарицу Дори“, наводи Јаковљевић.

За разлику од већине светских акваријума, улаз у београдски је бесплатан. Грађани уместо куповине карте новац могу поклонити за набавку хране за све становнике ове оазе.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару