Скитско благо откривено у подножју Кавказа

Руски археолог Андреј Белински сасвим случајно је открио пронашао лепе и драгоцене скитске златне артефакте старе 2.400 година. Археолошко благо пронађено је на њиви у подножју Кавказа.

Вештачко брдашце, које у тим азијским крајевима називају курган и подигнута су да буду гробнице или светилишта номадских племена којима је тамо прапостојбина, привукло је пажњу Андреју Белинском.

Као искусни археолог, Белински се определио да ипак сондира курган висок око четири метра иако је приметио да је са једне стране био прекопаван, што значи да су га „посетили“ пљачкаши гробова, објавио је часопис Археологија, двомесечник америчког Института за археологију, у најновијем броју за јули/август.

Пошто је локалитет назвао „Сенгилевској 2“ дао је налог радницима да започну ископавања са оне стране која није била „начета“ и било им је потребно скоро месец дана да стигну до дна где су наишли на глинени под који је деловао као да је природни.

Тридесетак сантиметара испод глиненог пода наишли су на камену кутију у којој је било неколико прстију и ребара скелета непознатог младића. Око кутије су биле рупе за стубове вероватно од дрвета који су носили неки покров.

Белинског су изненадиле две златне посуде невероватно ефектно декорисне са спољне стране, а испод њих је било неколико златних гривни, један масивни златни прстен и три мала златна пехара.

Они који су раније раскопавали курган нису се сетили да га целог прекопају и тако им је ова златна ризница промакла.

Белински, који је био задужен да као археолог испита подручје Кавказа са могућим археолошким налазиштима у околини Ставропоља пре него се терен рашчисти за изградњу електроинсталација, после открића позвао је колегу стручњака за древна азијска племена Антона Гаса из берлинске Фондације за културну баштину.

Сложили су се да је то најавећи налаз скитског блага за последњих пола века и да курган није само обична гробница већ да има много важнију улогу.

Њихова претпоставка је, за сада, да је ово било место неког светилишта и да је ту била сахрањена ритуално нека жртва уз коју су били положени ови скупоцени аретефакти које су украсили највероватније уметници-златари из Грчке или грчких колонија на Црном мору.

Археолози Русије, Украјине, Казахстана, Монголије већ су истражили кургане на североистоку азијске степе и нашли изузетне драгоцене украсе и опрему за коње, али ово је прво значајно окриће у региону савременог Ставропоља, што мења карту простирања скитске цивилизације.

Белински каже да су стручњаци у Ермитажу, када су видели предмете са налазишта „Сенгилевскоје 2“ одмах прогласили да су фалсификати, јер нису могли да поверују да су тако савршено урађени и у тако добром стању.

Међутим, када су извршена тестирања у лабораторији и када су показани снимци места где су нађени (и остављени пре 2.400 година) признали су да је реч о неким од најлепших примерака скитских артефаката који су икада нађени.

На једној посуди су мотиви из битке у којој старац убија младог ратника, док је на другој приказан грифон како напада коња. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару