На 23. Дринској регати више од 20.000 учесника!

На Дрини се данас надају добром проводу. Музика и трубе које су се претходних дана чуле у Бајиној Башти само су увод у данашњи централни део Дринске регате. Такмичари и пловила кренули су 23. пут Дрином од Перућца до Рогачице.

На овогодишњој 23. Дринској регати, коју је данас отворио министар за рад Александар Вулин, окупило се више од 20.000 људи, што је за 20 одсто више него прошле године.

Манифестација је почела у среду, такмичењем трубача, а настављено бројним концертима и данашњом регатом. Ове године први пут на Дринској регати учествују особе са инвалидитетом.

„Лепо је данас бити на Дрини, лепо је данас бити у Србији, показати читавом свету ово лепо лице. Не може чак ни држава да направи ову регату, ово могу да направе само људи који искрено воле Дрину, најлепшу српску реку“, рекао је министар Вулин на отварању. 

Упркос томе што је спуст почео у 11 сати, први учесници дринског карневала на води, највеће и најстарије манифестације овог типа у овом делу Европе, на старту су били још у осам сати.

Дејан Млађеновић, директор Спортско-туристичког центра „Бајина Башта“, у укључењу у Дневник РТС-а, истакао је да су чамци били одавно издати, а да слободног смештаја више нема.

„У Бајиној Башти трентно бораве туристи из више од 30 земаља. Очекујемо из лепо расположење и лепо време“, рекао је Млађеновић уочи почетка спуста низ Дрину и нагласио да је прошле године било 1.200 чамаца, али да ове године очекују да тај рекорд буде надмашен.

Организаторима, Спортско-туристичком центру „Бајина Башта“ и Општини Бајина Башта, осим доброг расположења гостију, безбедност је веома важна. 

„Имате најразличитије врсте пловила, људи у различитом расположењу, поприлично веселом, што је и циљ ове манифестације, међутим, оно што је за нас као организаторе најважније је безбедност. Ту су рониоци, Жандармерија, спасиоци Горске службе спасавања, бројне екипе Дома здравља. Ми ћемо све да учинимо да све прође безбедно“, рекао је Млађеновић. 

Дринска регата осмишљена је као сећање на чувене дринске сплаваре који су балване из шумовите Таре Дрином допремали до Саве, све до изградње хидроелектране.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару