Би-Би-Си: Нема доказа да је апартман 212 у „Клериџису“ био југословенски

Данас је тешко или готово немогуће наћи доказе о томе да је некадашњи британски премијер Винстон Черчил привремено прогласио апартман у најлуксузнијем хотелу, „Клериџис“, територијом Југославије како би престолонаследник Александар могао да буде рођен на тлу своје земље и одмах добије титулу принца, пренео је Би-Би-Си.

Черчил је, наиме, тада учинио услугу југословенском краљу Петру Другом наредбом да се апартман 212 у том лондонском хотелу прогласи територијом тадашње Југославије само на један дан.

Међутим, проналажење доказа који би поткрепили ту причу је данас скоро немогуће, преноси Би-Би-Си и цитира изјаву престолонаследника Александра који каже: „Нажалост, сви фајлови су одавно нестали из очеве канцеларије“.

У британским новинским чланцима могле су се наћи приче о томе како се Уједињено Краљевство смањује, а Југославија повећава, у којима су изнети подаци да су улазна врата апартмана представљала интернационалну границу, па је рум сервис припреман у једној земљи а испоручиван у другој.

Прича о апартману 212 поновљена је на причевом сајту, у званичној историји „Клериџисa“, и у безброј књига, али докази да је ова хотелска соба у Лондону део Југославије, не постоје, наводи Би-Би-Си.

Једини документ из 1945. у којем се помиње Југославија и хотел „Клериџис“ је писмо британском министарству спољних послова од 23. јула у којем се обавештава да је краљица Александра родила сина, али се договор Черчила и краља Петра не помиње.

Договор се не помиње ни у Хансарду, службеном записнику дебата у британском парламенту, ни у Черчиловој биографији коју је написао Мартин Гилберт, ни у дневницима приватног секретара британског краља Џорџа Шестог, који је, иначе, био кум принцу Александру Карађорђевићу.

О хотелу „Клериџис“, једном од најпознатијих на свету, и данас кружи анегдота да ако назовете рецепцију и затражите да разговарате са краљем, с друге стране жице рецепционар ће вас уљудно упитати: „Извините, с којим краљем?“.

Управо то довољно говори о самом здању, које је током своје 150-годишње историје угостило многе славне госте.

Смештен у срцу лондонског Мајфера, хотел је познат као омиљено место за одседање државника. О важности овог хотела свакако говори и податак да је међу клијентелом познат и као „анекс Бакингемске палате“.

За оне које нису „плаве крви“, добити приступ овом, једном од најексклузивнијих хотела, значи исто што и купити неку „полупристојну“ круну.

Особље хотела спремно је, кажу, да у рекордном року прекречи просторију, промени њену намену и прилагоди је и најзахтевнијим муштеријама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи