Покемонима није место у Аушвицу

Државни музеј бившег нацистичког логора Аушвиц Биркенау затражио је од аутора игрице „Покемон“ да уклони покемоне са терена тог највећег логора смрти који су немачки нацисти подигли у окупираној Пољској и убудуће изузме цео терен највећег стратишта Јевреја у Другом светском рату из својих игрица.

Некадашњи нацистички логор смрти Аушвиц Биркенау данас није само музеј, поручио је портпарол Музеја у Аушвицу, Бартош Бартизел: „То је место сећања, место на које људи долазе не само да упознају историју, већ да се на трен замисле, на рефлексију, некад и молитве“.

Незамисливо је да Аушвиц можемо да третирамо као место за забаву, нагласио је Бартизел у изјави за пољски приватну телевизију ТВН24.

Музеј је реаговао захтевом да буде изузет из игрице која је залудела свет када су се на друштвеним мрежама у САД појавиле фотографије покемона у Аушвицу уз згражавање неких да свет срља незадрживо када покемон може да се појави чак и испред спомен-плоче у том бившем логору.

„Аутентични терен бившег концентрационог логора подсећа на све жртве које су ту страдале и патиле - Јевреје, Пољаке, Роме, совјетске војне заробљенике и све друге. Зато тражимо од продуцената тих игара да изузму меморијални терен Аушвица и сва слична места. Сада и у будућим играма“, објаснио је Бартизел за данашњу Газету виборчу.

Покемони су се према писању листа појавили у Пољској иако игра још ту не може званично да се скине.

На недопустивим местима сећања на жртве холокауста покемони су се појавили зато што је Покемон ГО (Pokemon GO) преузео локације из претходне игре Ингрес где су, повезујући троугловима тзв. портале, играчи покушавали да преузму контролу над што већим делом света, а такође је рађена на основу „Гуглових“ мапа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 19. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије