После 80 година истраживања мозаици „Медијане“ пред посетиоцима!

Мозаици на археолошком налазишту „Медијана“ у Нишу од данас, па у наредна два месеца биће потпуно откривени и доступни за посетиоце и љубитеље археологије. Овако нешто догађа се први пут за 80 година колико трају истраживања у летњој резиденцији цара Константина.

Данас је велики дан за археолошко налазиште „Медијана“. Први пут ће, после осам деценија постојања локалитета, све оно што је од сада пронађено, а то је око 1.000 квадратних метара, бити доступно јавности.

Колико је то велико и важно, али и на неки начин ексклузивно, можда најбоље говори податак да и међу археолозима има доста оних који нису никада голим оком могли да виде неки од мозаика.

Први ће данас моћи да погледају све оно што је сада пронађено и истражено новинари српских медија које доводе представници Туристичке организације Ниша и Туристичке организације Србије како би досадашњи рад и резултати налазишта били представљени медијима.

Завод за заштиту споменика културе и Народни музеј овим обележавају велики јубилеј, а то је 80 година од првих организованих истраживања на „Медијани“. Истраживања су почела тридесетих година прошлог века, 1936. године подигнут је објекат, ту испод је велики мозаик „Вила са перистилом“, површине око 50 метара квадратних, истраживања су настављена после Другог светског рата.

Истраживало се и шездесетих и седамдесетих година, а онда је некако је све застало крајем прошлог века, да би након да би, након постављања велике куполе пре годину дана, све било враћено на добар пут.

Купола прекрива простор око 10.000 квадратних метара, а распон стубова јој је око 72 метра.

Комплекс је грађен пре око 1.700 година, претпоставља се да је изграђен крајем трећег и почетком четвртог века нове ере, и најпознатији је као летња резиденција цара Константина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару