Родна кућа Адолфа Хитлера одузета власници

Аустријска влада донела је на данашњој, последњој седници пред летњи одмор, одлуку о одузимању родне куће Адолфа Хитлера у месту Браунау од њене власнице.

Родна кућа Адолфа Хитлера одузета власници Родна кућа Адолфа Хитлера одузета власници

Влада је прихватила предлог министра унутрашњих послова Волфганга Соботке да се здање одузме власници са којом није било могуће постићи договор око даље судбине куће.

Међутим, у влади не постоји подршка идеји министра Соботке да се зграда сруши.

Аустријски канцелар Кристијан Керн рекао је, након седнице владе, да постоје практични проблеми за рушење зграде, јер се она налази под заштитом државе као историјско здање.

И вицеканцелар Рајнхолд Митерленер нагласио је да зграду није могуће срушити због заштите под којом се налази и предлаже да би она могла бити претворена у пројекат „педагошке вредности“ као што је музеј. Министар Соботка истиче да је зграда стављена под заштиту државе за време Трећег рајха и да то не би требало данас да важи.

Идеја Соботке о рушењу родне куће Хитлера у Браунауу подржана је од Јеврејске заједнице у Аустрији.

Тако је шеф Документационог архива аустријског отпора Герхард Баумгартнер рекао да се место на којем се сада налази родна кућа Адолфа Хитлера потпуно деполитизује, и на њему, на пример, изгради супермаркет.

Кућа се налази надомак главног трга, а у њој је Хитлер провео три године.

Одлука о одузимању куће донета је како би се спречило да то здање буде место које би привлачило неонацисте.

Министарство унутрашњих послова из 1972. године изнајмљивало је од власника ту кућу, плаћајући 4.800 евра месечно кирије за 800 квадрата.

Власница је одбијала више понуда откупа зграде и она ће сада добити обештећење.

Породица актуелне власнице продала је ту кућу 1938, након „Аншлуса“ Аустрије, Националсоцијалистичкој немачкој радничкој партији за добру своту новца.

Према документима нацистичке партије, Хитлеров лични секретар Мартин Борман кућу је купио за тадашњих 150.000 рајхсмарака, што је била четворострука вредност здања у то доба.

Породица актуелне власнице је 1954. повратила кућу плативши 150.000 шилинга, што је био само један делић своте коју је за здање платила нацистичка странка.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару