Шта се, заправо, налази у црној кутији

Када год је реч о трагичној авионској несрећи, увек се прича о проналажењу црне кутије. Шта се заиста налази у њој приказали су на „Јутјуб“ каналу „Шта је унутра“.

Црна кутија, која заправо није црна, узета је са ловца „мираж 2000“, али може да послужи као добар показатељ за тај уређај у свим летелицама.

Може да издржи температуре и до 1.000 степени Целзијуса и огроман притисак – и до 3.400 пута силу Земљине теже. То јој је и потребно да би сачувала изузетно важне податке којима се може утврдити шта се десило са авионом.

Сврха црне кутије јесте да сачува најважније информације о лету (правац летења, брзина, висина, очитавања сензора), аудио везу, разговор пилота и радио комуникацију са контролом летења, као и све друге податке потребне за утврђивање разлога пада.

Све се чува на чипу, који се налази заштићен унутар кутије испод неколико различитих слојева издржљивих материјала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи