За црвене гаће на Храдчанима уметницима прети затвор

У Прагу је почело суђење тројици чешких уметника из култне алтернативне групе "Ztohoven" јер су прошле јесени прерушени у димничаре са крова седишта чешког председника, замка Храдчани у Прагу, украли председничку заставу и уместо ње окачили огромне црвене мушке гаће.

Циљ уметника био је да покажу да се Чеси садашњег председника стиде, а за то им сада прете три године затвора и плаћање штете и одштете од укупно 14.740 евра.

Матеј Хајек и Давид Хонс признали су да су се прерушили баш у димничаре да успут покажу и то докле је дошла исламофобија и ксенофобна хистерија Чеха поводом избегличког таласа са Блиског истока, кад пријављују полицији да су видели исламског терористу и када опазе на суседном крову обичног димничара.

Одмах пошто их је Председничка гарда ухапсила и предала полицији уметници су објаснили да су уместо заставе окачили председнику Милошу Земану црвене гаће да покажу колико га се Чеси стиде, пре свега, због његових проруских ставова.

„Не сећам се колико дуго смо планирали у групи 'Ztohoven' то пењање на кров. Неко је дошао и рекао, гле, око Храдчана су скеле, почеле су асоцијације и ево завршили смо ту, на суду“, рекао је Хајек.

Данашње рочиште уметници су и иначе претворили у театар на радост многобројних новинара и симпатизера који су дошли да их подрже, а сва тројица на суђењу су се појавила у позоришним костимима.

Уметници су признали да су можда могли да направе неку малу штету на крову, али свакако не у висини од 3.259 евра како је израчунала Канцеларија председника која још захтева да уметници плате поред штете и одштету 11.507 евра и 11 евроценти за нематеријалну штету, каква се обично лаћа за душевне патње, што значи да би их качење црвеног веша на Храдчанима коштало скоро 15.000 евра.

Успешна акција чешких уметника показала је такође колико рупа има у обезбеђењу чешког председника и председничког замка и кључни људи из обезбеђења смењени су, а мере безбедности појачане.

Огромне црвене гаће изнад прозора председника Земана вијориле су се прошлог септембра око 45 минута док их полиција није скинула.

Док председник Земан врло озбиљно схвата тај уметнички хепенинг као скрнављење државних симбола, већина чешких званичника, на челу са премијером, црвеном доњем вешу слатко се смејала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару