У Крушевцу се птице такмиче у певању

Одржан је први државни шампионат у песми штиглића и бастарда у Крушевцу. На такмичењу, које је организовала Српска Орнитолошка федерација, учествовале су најбоље украсне птице певачице из 30 одгајивачница, претежно из јужних крајева, где су те врсте и најзаступљеније.

Све је као на правом фестивалу. Певачи се концентришу у гардероби, у потпуном мраку, како не би процвркутали пре наступа, односно изласка на дневно светло. Истовремено наступају три птице, певају петнаестоминутне мелодије, школованим гласом.

„Постоје учитељи – живе птице, старије птице које преносе на своје потомке, млађе птице, а могуће их је школовати преко це-деа или неког другог медија“, истакао је Мирослав Стојановић, из удружења „Златно перо“ у Крушевцу.

Извођаче оцењује четворочлани жири. Бодују се јављања, обавезне и слободне туре и преплети.

„То је скуп више гласова који птица у континуитету испева заједно. Шестоструки је најкомпликованији и најређе се чује, али носи и највећи број поена“, открио је одгајивач и оцењивач, Владимир Николић.

Популарни назив за штиглића је локер, а бастарди су настали њиховим укрштањем са канаринцима. То су законом строго заштићене птице, познатог порекла, што и доличи најбољим певачима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи