Италијански лист нуди читаоцима „Мајн кампф“ као додатак

Италијански десничарски дневник Ђорнале као додатак читаоцима понудио је дело Адолфа Хитлера „Мајн кампф“, што је скандализовало јеврејску заједницу као и премијера Матеа Ренција.

Лист је као образложење написао да је намера „упознавање да би се одбацило“. Премијер је жестоко реаговао јутрос на свом Твитер налогу због тога што је у Италији објављено то дело, које је 1925. године написао човек који је починио највећи геноцид у историји.

„Сматрам да је гадно да један италијански дневник нуди Хитлеров Мајн кампф. Упућујем пријатељски поздрав јеврејској заједници. Никад више!“, написао је Матео Ренци на Твитер налогу. Председник италијанске јеврејске заједнице Ренцо Гатења оценио је као „непристојну“ иницијативу листа.

„Упознати да би се одбацило. Читати Мајн кампф је прави лек против токсина национал социјализма“, написао је дневник Ђорнале као оправдање за објављивање верзије дела из 1937, са коментарима историчара Франческа Перфетија.

Објашњено је да је Мајн кампф први у низу од осам књига посвећених историји Трећег рајха које ће бити штампане недељом.

Издање Мајн кампфа са коментарима истраживача објављено је почетком јануара у Немачкој, први пут од Другог светског рата.

Реиздање ове нацистичке и антисемитске књиге омогућено је пошто су ауторска права, од 1945. године у поседу савезне покрајине Баварске, постала јавно добро 50 година касније, односно 70 година од Хитлерове смрти.

Италијански истражитељ Фредијано Сеси оценио је, како преноси телевизија Rainenews24, да је за жаљење што ова публикација не следи пример немачког издања књиге уз коју је објављено и 3.500 критичких нота које су по обиму веће од самог Хитлеровог текста.

Ђорнале је познат по десничарским ставовима, посебно по питању имиграције, у власништву је Паола Берлусконија, брата бившег италијанског премијера Силвија Берлусконија и штампа се у 200.000 примерака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи