Липолист, од „Хулија Иглесијаса“ до ћилима од цвећа

Село Липолист надомак Шапца, чувено по хиљаду стабала липа и милион пупољака ружа, већ трећу деценију на фестивалу цвећа афирмише рад ружара, лепоту, традицију и уметност. Уочи овогодишње светковине, први пут за госте – многобројне новинаре – представљени су привредно-туристички потенцијали села.

Породица Милана Топаловића, која се гајењем ружа бави шест деценија, произведе више стотина хиљада садница цвећа и зеленила годишње, од чега само ружа око 200.000. Мирисна поља на 20 хектара обезбеђују редовну зараду и за 20 породица из села и још толико у сезони. Посла има увек, а половина производње се извози.

„Поред Русије, ми пласирамо производњу и у земље бивше Југославије, саднице ружа али и осталих украсних биљака и цвећа. Што се тиче пласмана, није неки проблем“, каже Милан.

За који дан у Липолисту ће процветати најтамнија ружа, готово црна, али и најшаренија, која носи име Хулија Иглесијаса. Ипак, и ове сезоне хит је ружа стаблашица која цвета у букету на врху штапа.

Изложбу краљице цвећа, у време фестивала "Руже Липолиста", сваке године посети неколико хиљада гостију. Најмириснији пупољци тако су стигли и у вртове других континената.

„И краљица Велике Британије је бирала руже из Липолиста. Много народа дође овамо. Имам пријатељицу из Босне која овде купује руже. Дивно је“, каже новинарка из САД Џоана Меквини Митрић.

У Липолисту, ружа је симбол љубави и страсти, посвећености и рада, али и инспирација за уметнике.

„Лепота и уметност увек иду заједно. И мој брат, песник Томислав Маринковић, сигуран сам да је нешто од својих инспирација узео од ове лепоте“, каже Милан Маринковић.

Да ће боравак у Липолисту, бисеру сеоског туризма, и током овог фестивала ружа бити незабораван, обећавају домаћини, који су за госте, осим богатог програма, припремили ћилим од цвећа на 30 хектара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи