Леонарду су за Мона Лизу позирали и мушкарац и жена

Италијански истражитељ уметничких дела Силвано Винчети тврди да истраживања потврђују његову теорију да су Леонарду да Винчију за портрет Мона Лизе позирали и мушкарац и жена.

Иако се идентитет славне Мона Лизе не може потврдити, историчари верују да је реч о Лизи Герардини, жени фирентинског трговца свилом Франческа Ђоконда.

Винчети, који води Национални комитет за промоцију историјског и културног наслеђа Италије каже да је кључне доказе своје теорије открио техником инфрацрвеног светла: „У првом слоју слике може се видети да се Мона Лиза не осмехује и да није радосна, већ да је меланхолична и тужна.“

Према његовим речима, мушки модел који је позирао Леонарду је његов помоћник Ђан Ђакомо Капроти, познатији као Салаи.

Користећи фотошоп, Винчети је поредио лице Мона Лизе са осталим Леонардовим делима за која се верује да је Салаи позирао, као што је „Свети Јован Криститељ“.

„Поређењем тих слика са Мона Лизом, одређени детаљи се савршено преклапају, тако да закључујемо да су Леонарду позирала два модела, а он је касније само додавао детаље из своје маште“, рекао је Италијан.

Винчети верује да је спој лика два модела исход Да Винчијеве фасцинације андрогeношћу, јер је ренесансни сликар и научник наводно веровао да је савршено биће комбинација мушкарца и жене, а своју теорију заснива на записима италијанског историчара уметности и сликара из 16. века Ђорђа Вазарија.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи