Витешки спектакл за викенд на Калемегдану

Мултимедијални витешки спектакл „Витез фест“ биће одржан 23. и 24. априла, на празнике Врбицу и Цвети, а у та два дана Београдска тврђава ће се вратити у средњи век и њоме ће дефиловати страшни, али племенити витезови, и прелепе племкиње, саопштили су данас организатори.

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић рекао је на конференцији за новинаре да Град Београд може да се поноси једном оваквом манифестацијом.

„Негујући оно што је наша традиција, што су наши сјајни обичаји, промовишући наше најбоље вредности, показујемо да је управо нама место у реду најразвијенијих европских и светских народа“, рекао је Младеновић.

Јереј Милорад Средојевић из цркве Ружица на Београдској тврђави благословио је скуп и нагласио да култура васпитава нацију и обликује личност, а да је „Витез фест“ леп начин да се сретнемо са вековима, прошлошћу и оним што смо некад били.

Директор јавног предузећа Београдска тврђава Петар Андријашевић подржао је Краљевски ред витезова који нас овог викенда враћа у доба Деспота Стефана и представља витешку традицију.

Председник Краљевског реда витезова и аутор „Витез феста“ Хаџи Зоран Мрђеновић упоредио је историјске, праве јунаке и оне измишљене, из стрипова.

„Кад сам се срео са нашом витешком традицијом, када сам видео да имамо једног деспота Стефана Лазаревића, а иза њега још много јунака, схватио сам да су они реалност, наша историја. Спајдермен, Ајрон-мен и сви Марвелови јунаци, који су мени били надахнуће, само су ишчезли“, рекао је Мрђеновић.

Београдска тврђава је, према његовим речима, митско место, најсветлија тачка у Европи у белом граду и ту нас чека „Витез фест“ на Цвети.

Спасоје Влајић, један од предавача на „Витез фесту“, позвао је заинтересоване да присуствују академском делу фестивала, где ће се причати о историји и култури.

„Нема више витештва без духовности. Деспот Стефан Лазаревић, првоносећи витез Реда змаја, своје витешко умеће је заснивао на духовности и на оним знањима која су била на нивоу скривених моћи. Те скривене моћи ума су данас дале пун смисао витештву. Уз неговање обичаја, витештво је постало дејствено, као део продуховљене науке“, истакао је Влајић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи