Афроамеричка активисткиња на новчаници од 20 долара

Први пут ће портрет једне црне жене, борца за укидање ропства Харијет Табман бити на једној америчкој новчаници, откривају у америчком министарству финансија.

Амерички министар финансија Џек Лу објавиће данас да ће на новој новчаници од 20 долара бити портрет Харијет Табман (1822-1913), рекао је портпарол министарства за агенцију Франс прес.

Извор из министарства је рекао за агенцију АП да ће Харијет Табман, вођа борбе против ропства из 19. века, на новчаници заменити портрет Ендруа Џексона, седмог америчког председника.

То ће бити први пут да једна жена буде на некој америчкој новчаници у последњих сто година. Биће објављене и друге промене на новчаницама од 20, 10 и пет долара.

Одлука да се портрет легендарне афроамеричке активисткиње, стави на новчаницу од 20 долара вероватно значи да је министар одустао од раније намере да скине Александра Хамилтона са новчанице од 10 долара.

У јуну 2015. године, америчко министарство финансија је најавило да намерава да замени портрет првог министра финансија Александра Хамилтона са новчанице од десет долара ликом једне жене, чије име тада није наведено.

То је изазвало бес обожаватеља Хамилтона, једног од твораца Устава, који су тражили да се са новчанице од 20 долара замени лик седмог америчког председника Ендруа Џексона, који је много мање популаран.

Тада је влада покренула велико испитивање јавног мнења о томе која би жена требало да буде изабрана да краси једну америчку новчаницу, први пут у 100 година.

Међу финалисткињама биле су Еленор Рузвелт и активисктиња у борби против расне сегрегације Роза Паркс.

Друге жене биле су на америчким новчаницама раније, Марта Вашингтон, супруга првог америчког председника Џорџа Вашингтона или Индијанка Покахонтас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи