„Мицубиши“ признао лажирање података о потрошњи горива!

Јапанска компанија „Мицубиши моторс“ саопштила је да је пронашла доказе да су запослени намерно лажирали податке у тестирању потрошње горива неколико модела њених аутомобила.

Нетачни тестови односе се на 157.000 возила „еК вагон“ (wagon) и „еК спејс лајт“ (space light), као и 468.000 возила „дејз рукс“ (dayz roox) које је компанија правила за „Нисан“.

У питању су такозвани „мини-аутомобили“ чија је главна привлачност што сa једним резервоаром горива прелазе велику километражу. Производња тих модела почела је 2013. године.

Проблем је уочен када је „Нисан“ открио недоследности у подацима с тестова, после чега је „Мицубиши“ спровео интерну истрагу и утврдио да су технички подаци фалсификовани како би километража изгледала боља него што заиста јесте.

Председник компаније, Тетсуро Аикава, изјавио је новинарима да је то учињено намерно и да је „јасно да је фалсификовање учињено како би километража изгледала боље“.

„Али, зашто би прибегли превари да би то направили, још је нејасно“, навео је председник компаније.

Аикава је рекао да се осећа одговорним иако није знао за неправилности.

Компанија је саопштила да ће испитати да ли су подаци мењани за возила која су продата у иностранству.

„Нисан“ је саопштио да је, након консултација с јапанским Министарством саобраћаја, рекао продавцима да обуставе продају тих возила и да сада разматра како да обештети власнике аутомобила.

„Мицубиши“ се годинама бори да поврати поверење потрошача после скандала почетком 2000-их година, због прикривања проблема с кочницима, квачилима и резервоарима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи