Појавила се „Преврнута Џени“, драгоцена марка украдена 1955.

Једна од најдужих мистерија у свету сакупљања поштанских марака добила је нови обрт: шест деценија пошто су четири најславније марке-штампарске грешке Поште САД украдене на једном скупу филателиста, једна од тада несталих „Преврнутих Џени“ (Inverted Jenny) појавила се овог месеца у аукцијској кући у Њујорку.

Те марке из 1918. године, на којима је слика авиона одштампана наопако, неке су од најпознатијих у свету.

„То је један од најозлоглашенијих злочина у историји филателије, а сада је ту још један део слагалице“, рекао је Скот Инглиш, управитељ Америчке филателистичке истраживачке библиотеке која је власник те марке.

Ту марку је аукционарској фирми „Спинк“ недавно дао на продају један двадесетогодишњак из Велике Британије који ју је наследио од свог деде, и рекао да не зна много о томе“, рекао је Џорџ Евелет, шеф Одељења „Спинка“ за филателију.

Стручњаци су утврдили не само да је та „Џени“ права – једна од свега 100 продатих, већ и да је такође једна од четири украдене 1955. године. Филателистичка библиотека у сарадњи са фирмом „Спинк“ и федералним властима САД ради на томе да јој се марка врати.

Више од од 30 година није било ни трага од четири украдене поштанске марке „Џени“.

Две су нађене 1970-их и 1980-их, а још се не зна где је четврта. Иако је нејасно да ли непознати млади продавац – име му је аукцијска фирма задржала у тајности, може бацити ново светло на крађу, уз марку је стигао врло загонетан предмет: писмо из 1965. године о томе да је познати трговац поштанским маркама позајмио новац познатом аукционару, али су обојица сада мртви, рекао је Евелет и додао да то писмо није нужно повезано са судбином марке.

Ипак, филателистичка библиотека се нада новим траговима.

Номиналне цене од 24 цента, „Преврнута Џени“ данас вреди стотине хиљада долара. Мада има ређих марака, „Џени“ је једна од веома ретких које чак и особе које нису филателисти, одмах препознају, рекао је Евелет.

Та марка је стигла и у филмове као што је Брустерови милиони из 1985. у којем лик који игра Ричард Прајор једну од њих лепи на разгледницу, и у телевизијске серије, укључујући Симпсонове, у којој Хомер нађе те марке на бувљој пијаци и „утврди“ да су „безвредне“.

Пошта САД је спомен-едицију „Преврнуте Џени“ штампала 2013. године. Америчка Пошта је, да би прославила почетак превоза писама авионом у САД, направила марку са сликом авиона двокрилца „Кертис ЈН-4Х“ – „Џени“ (Curtiss JN-4H - "Jenny").

На неким од тих марака слика авиона је одштампана наопако, а пре но што је ико видео грешку, један проницљив клијент поште је купио читав лист са 100 марака. Током година, те марке су раздвајане, чуване, кривотворене, крадене и једва спасене током немачког напада на Лондон у Другом светском рату и током једне поплаве у Пенсилванији.

Етел Б. Стјуарт Мекој, њујоршка наследница и филателисткиња - ентузијасткиња, позајмила је своје четири спојене марке „Џени“ Америчком филателистичком друштву за изложбу на конвенцији 1955. године у Норфолку, у ВирЏинији, где су марке украдене из витрине.

Две су 1970-их и 1980-их нашла двојица међусобно неповезаних чикашких филателиста који су рекли да би су их купили од људи који су у међувремену умрли, а не знају како су се звали, објављено је 2014. године у часопису Амерички филателиста (American Philatelist).

Те марке су дате филателистичкој библиотеци, пошто јој је Етел Б. Стјуарт Мекој пренела своја права на четири украдене „Џени“. Мекој је умрла 1980. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи