Лед се на Гренланду никада овако рано није топио!

Гренландска ледена плоча почела је ове седмице да се топи неуобичајено рано због виших температура и киша које нису карактеристичне за ово доба године, објашњавају научници.

Ранији почетак топљења би могао да буде само привремен, али научници су ипак забринути шта ће то значити када на лето почне сезона топљења. У нормалним околностима, лед на Гренланду не би требало да се топи у ово доба године.

Знаци топљења леда су у понедељак и уторак били видљиви на 12 одсто површине ледене плоче, односно 1,7 милиона квадратних километара, рекао је научник Питер Ланген из Данског метеоролошког института.

Такво топљење леда је нормално крајем маја, а не средином априла, објаснио је Ланген. Тиме је оборен рекорд раног топљења за више од три седмице.

Најранији датум када се на Гренланду топило више од 10 посто ледене површине био је 5. 5. 1990. године. Чак и када је 2012. године топљење леда захватило рекордних 97 одсто површине Гренланда, није забележено тако рано и екстензивно топљење.

Ланген је рекао да није проблем интензитет топљења, него тренутак.

„То је ништа за јул, али огромно је за април“, истакао је Ланген.

Ланген и други научници сматрају да су више температуре и топле кише део природног метеоролошког система, али да је ситуација погоршена климатским променама које је изазвао човек.

„Ствари постају екстреминије и уобичајније“, изјавио је Валт Мајер, научник агенције Наса.

Топљење Гренландске ледене плоче један је од највидљивијих знакова глобалног загревања, које је последица сагоревања фосилних горива, јер изазива раст нивоа мора и доводи приобална подручја у опасност, објашњава Мајер.

Када би се цео ледени покривач на Гренладну отопио, за шта би били потребни векови, ниво мора би се повећао за шест метара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи