„Панамски папири“ открили Модиљанијеву слику

Слика Амедеа Модиљанија, вредна 25 милиона долара, коју су нацисти узели јеврејским власницима за време Другог светског рата, заплењена је у Женеви захваљујући објави „Панамских папира“, објавили су швајцарски листови.

Како се наводи, откривени су и спорни, садашњи власници слике.

Листови Бунда и Темпса наводе да је швајцарско државно тужилаштво 8. априла издало налог за претрес добро чуваног депоа у женевској бесцаринској зони где је, међу многобројним уметничким делима, пронађено и платно „Мушкарац који седи са штапом“ италијанског сликара јеврејског порекла.

Слика је последњи пут изложена 2005. у њујоршкој галерији породице Нахмад.

Давид Нахмад, пореклом Либанац, један је до најутицајнијих трговаца уметнинама у свету, пренео је Index.hr.

Пре доласка нациста на власт, слика је припадала породици јеврејског трговца уметнинама Оскара Штетинера. Бежећи пред нацистима 1939. оставио ју је у Паризу, а годину дана после нацисти су је понудили на продају.

Зидојче цајтунг наводи да је Штетинер 1946. године судским путем тражио да му се платно врати, али је две године по покретању процеса умро, тако да је случај закључен.

Године 2011. једна канадска компанија је и у име његовог унука безуспешно покушала да дође до слике преко америчког суда.

Тада је установљено да је службени власник платна офшор компанија „Интернешнал арт сентер“, коју контролишу чланови породице Нахмад, а „Панамски документи“ су то потврдили.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи