Наса повратила контролу над „Кеплером“, удаљеним 120 милиона километара!

Америчка агенција за истраживање свемира повратила је контролу над својом летелицом „Кеплер“, чији је задатак да тражи планете.

Наса повратила контролу над „Кеплером“, удаљеним 120 милиона километара! Наса повратила контролу над „Кеплером“, удаљеним 120 милиона километара!
Кеплер се налази на око 120 милиона километара од Земље. Током редовне размене прошле недеље летелица се пребацила у ванредни режим рада. Наса је у недељу повратила контролу над летелицом, а у понедељак је саопштила те вести.

Инжењери агенције и даље не знају шта се десило и сада ће прегледати нове податке да би открили шта се десило.

Кеплер је до сада открио хиљаде планета, а последње невоље откривене су када је контрола лета са Земље покушала да преусмери летелицу ка центру Млечног пута, да би почела нову врсту кампање тражења планета.

Ово није први пут да је седмогодишњи „Кеплер“ био близу потпуног отказивања. Контрола је пре неколико година успела да одржи летелицу у живот, упркос учесталим кваровима, али никада до сада се није пребацила у ванредни режим рада.

„Брзо смо одговорили, а посвећеност и решеност инжењера током целе недеље довела је до тога да повратимо контролу. Дубоко смо им захвални на напорима, као и на великој подршци љубитеља ове мисије широм света“, рекао је менаџер мисије Чарли Собек.

Опсерваторије са Земље наставиће да траже планете које орбитирају далеко од својих звезда или чак лутају међу звездама.

„Кеплерова“ улога у пројекту завршиће се 1. јула.

„Кеплер“ је до сада открио скоро 5.000 егзопланета (планета које се налазе ван нашег Сунчевог система), од чега је потврђено постојање више од 1.000 њих. Своју примарну мисију завршио је 2012. године, а назив продужене мисије је К2.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи