Изумире Велики аустралијски корални гребен

Снимањем из ваздуха недавно је потврђено да Велики аустралијски гребен трпи снажно избељивање, названо чак и „најгорим забележеним масовним избељивањем“. Тај процес, иначе, доводи до угинућа и нестанка корала.

Процес избељивања корала настаје услед загађења животне средине, тако да они постају крти и склони пропадању и на крају угинућу.

Снимком из авиона утврђено је да више од 500 коралних гребена од Кернса у Аустралији до Папуа Нове Гвинеје показује знакове избељивања и то од обронка гребена па све до самог врха.

Професор Тери Хјуџс из националног друштва за избељивање корала, рекао је да му је истраживање Великог коралног гребена најтужније истраживање у животу.

Тим истраживача је прелетео више од 5.000 км изнад вода Тихог океана и наишао на само четири гребена на којима није започет процес избељивања, а самим тим и изумирања корала.

Научно је доказано да је избељивање узроковано процесом изумирања алги које живе унутар коралног гребена, а процес изумирања алги настаје услед измене животне средине, међу којима су пораст температуре воде и киселости.

Научници избељивање коралног gребена доводе и у везу са ефектом Ел Нињо, који глобално утиче на време и климу у свету.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи