Непушачу иза решетака одштета због дуванског дима

Убица Алберт Жировњицки, који због убиства познаника издржава казну од 16 година затвора, успео је пред судом да се избори за одштету од Чешке у висини од 7.400 евра због тога што затворска служба није успела да спречи пушење у његовој ћелији и уопште у затворима.

Жировњицки, који је издржао већ 13 година казне за убиство, један је од шесторице осуђеника који су од државе тражили одштету за нарушено здравље и погажена људска права пошто су сви затвори у Чешкој од 2005. године непушачки, али затворска служба није спроводила закон већ је пуштала затворенике да пуше где хоће.

„Суд сматра да су погажена његова права у области заштите здравља јер је био изложен пасивном пушењу“, закључила је судија Градског суда у Прагу Дагмар Стамидисова и наредила да држава исплати Жировњицком део одштете коју је тражио, као и судске трошкове, јавља данас чешки дневник Право.

„На непушаче у затворима гледају као на штеточине“, рекао је убица непушач и додао да му је најгоре било у затвору Валтице, када су га сместили у наводно непушачку ћелију у којој је увек неколико затвореника без обзира на забрану пушило, а и када није, дим је допирао до њега кроз вентилацију.

Жировњицки је рекао да је тек сада у Мирову, затвору са строгим режимом где ниједан од 10 затвореника у његовој непушачкој ћелији не пуши, поштеђен дуванског дима.

Од шесторице осуђеника непушача који су тужили државу само један је успео да добије спор, али добио је само извињење, док је Жировњицки први за кога је суд наредио одштету, али не 370.000 евра колико је тражио, већ само 7.400.

„Не успевамо још да потпуно протерамо пушење, али последњих година је видљив напредак“, рекао је генерални директор Затворске службе Чешке Петр Дохнал.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи