Румуни извели прву операцију мозга код будног пацијента

Румунски доктори извели су данас у Букурешту прву операцију на мозгу код пацијента у будном стању у овој земљи.

У саопштењу болнице „Колентина“ у престоници Румуније, где је операција изведена, каже се да је пацијент била жена (48) са тумором који је прекрио њен примарни моторни кортекс, примарни соматосензорни кортекс и област задужену за хемиспацијалну перцепцију.

„Анестезиолози су одиграли кључну улогу у операцији јер су омогућили хирурзима да оперишу будног пацијента који је за то време причао, смејао се и писао на папиру“, каже се у саопштењу, преноси румунска агенција Ађерпрес.

Како се наводи, реч је о најспектакуларнијој анестезиолошкој техници када се пацијенту првобитно да четврти степен анестезије након чега операција почиње.

Када се дође до тумора након 20-30 минута, пацијент се буди.

Током операције мозга која је трајала четири сата, жена је била потпуно будна, веома кооперативна, каже се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи