Откривена прва копија Шекспирових сабраних дела

Ретка и скоро 400 година стара копија првог издања сабраних дела Вилијама Шекспира, пронађена је у Шкотској, на острву Бјут.

Стручњаци сматрају овај први том (First Folio), међу којима су Магбет и Како вам драго, најпоузданијим текстом за 36 дела која је написао човек којег многи сматрају највећим драмским писцем, преноси Ројтерс.

Аутентичност копије, пронађене у месту Маунт Стјуарт на острву Бјут, потврдила је професорка са Оксфорда Ема Смит.

„Када су ме позвали да ми кажу да је пронађен Шекспиров Први том, помислила сам да се шале са мном, али када сам га само прегледала схватила сам да није реч о шали“, рекла је професорка Смит за Би-Би-Си и додала да би без овог издања вероватно било изгубљено пола Шекспирових дела.

С ове три књиге у кожном повезу, чија се вредност процењује на два и по милиона фунти, број сачуваних оригиналних Шекспирових дела сада износи 234.

Британски научници сматрају да је пронађени том сакупљен и објављен 1623. године, седам година након Шекспирове смрти.

Откривена копија биће изложена од данас у Маунт Стјуарту, у оквиру изложбе поводом 400 година од Шекспирове смрти која траје до краја октобра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи