Још нема потврде о скривеним одајама у Тутанкамоновој гробници

Нови египатски министар за антиквитете и баштину саопштио је данас да треба сачекати још неколико недеља пре званичне потврде о постојању две скривене одаје у гробници египатског фараона Тутанкамона у Луксору.

Његов претходник Мамдух ел Дамати, који је пре недељу дана смењен после реконструкције египатске владе, сазвао је за данас конференцију за новинаре на којој је требало да саопшти резултате анализа аерхеолога.

Нови министар Халед ел Анани изјавио је данас да су неопходне бројне додатне провере пре коначног закључка и додао да за сада „ништа није сигурно“.

Ел Дамати изјавио је половином марта да су археолози путем посебних уређаја установили да постоји 90 одсто шансе да се у гробници фараона Тутанкамона у Луксору налазе две скривене одаје.

Према његовим речима, археолози су скенирањем гробнице открили две до сада непознате просторије које највероватније садрже металне предмете и предмете органског порекла.

Ел Дамати је тада оценио да постоји могућност да се у тим просторијама налазе гробови Тутанкамонове породице, док су археолози раније тврдили да се унутар гробнице налазе вероватно и посмртни остаци краљице Нефертити.

Тутанкамон је био припадник 18. династије, која је Египтом владала од 1569. до 1315. године пре нове ере.

Владао је Египтом десет година. Фараон и његови преци били су готово непознати археолозима, док 1922. у Долини краљева, 500 километара јужно од Каира, није откривена његова нетакнута гробница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 19. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије