Истраживање: Жене религиозније од мушкараца

Жене су по правилу религиозније од мушкараца, посебно код хришћана, показује најновије истраживање које је спровео "Pew Research Center" из Вашингтона.

Истраживање: Жене религиозније од мушкараца Истраживање: Жене религиозније од мушкараца

Иако мушšкарци доминирају када је реч о оснивачима религија (Абрахам, Мојсије, Исус, Мухамед, Буда), истраžживања показују да су žжене много верније следбенице религија него муšшкарци.

Такође, већина традиционалних религија жžенама онемогућава да предводе верску слуžбу, али су оне и даље религиозније, наводи се у овом истражžивању.

Тако ће у САД 64 одсто žжена рећи да је религија изузетно важžна, док ће то исто учинити 47 одсто муšшкараца.

Идентична је пропорција и када се ради о особама које се бар једном дневно моле.
Иако је закључак да су žжене религиозније у целом свету, ипак су уочљиве разлике између појединих религија.

Тако су хриšшћанке много религиозније у односу на хришšћане, док је разлика између муслимана и муслиманки у погледу религиозности знатно мања.

Према подацима које је Центар прикупио за 190 земаља, 83,4 одсто žжена сматрају се религиозним наспрам 79,9 посто муšкараца.

У 61 дрžжави žжене су религиозније од муšшкараца, док је религиозност у осталим дрžжавама скоро подједнака. Ипак, ни у једној земљи муšшкарци нису религиознији од žжена.

Када је у питању одлазак на верску служžбу (у цркве, џамије, синагоге) истражžивање је показало да хришšћанке чеšшће посећују цркве, док је ситуација код муслимана и Јевреја обрнута, šто је последица и различитих верских норми.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи