Ниво штетних гасова као у доба нестанка диносауруса!

Испуштање угљеника и других штетних гасова приближно је истог интензитета као пре 66 милиона година, у доба диносауруса. Стручњаци упозоравају на штету од глобалног загревања и подсећају да је и човек одговоран за све што ће се десити.

Ниво штетних гасова као у доба нестанка диносауруса! Ниво штетних гасова као у доба нестанка диносауруса!

Научници су у новом истраживању истакли да темпо испуштања угљеника чак засењује почетак највећег познатог природног таласа у фосилним записима од пре 66 милиона година, који је можда покренуо ослобађање заробљених гасова испод морског дна.

Праисторијско ослобађање тих гасова са ефектом стаклене баште, изазвало је раст темпреатуре од пет степени Целзијусових, а због стварања киселине у океану морски живот био је озбиљно угрожен.

Очигледна је пералела са тренутним ризицима од пораста нивоа угљеника у атомосфери услед сагоревања фосилних горива.

„С обзиром на тренутно доступну евиденцију, садашње стопе емисије угљеника изазване човековим активностима су без преседана у последњих 66 милиона година“, навели су научници у часопису Nature Geoscience.

Диносауруси су изумрли пре око 66 милиона година, највероватније након удара огромног астероида у Земљу, али је главни аутор истраживања, Ричард Зиб са Универзитета на Хавајима, истакао да су геолошки записи нејасни и да није познато колико је тачно угљеника емитовано у тој катаклизми.

Тренутна емисија угљеника, углавном из сагоревања фосилних горива, износи око 10 милиона тона годишње, у односу на 1,1 милијарду годишње у периоду од више од 4.000 година, пре 56 милиона година.

Истраживање у склопу пројекта Уједињених нација приказује да би просечна температура могла да порасте и до 4,8 степени Целзијусових до краја века, изазивајући поплаве, суше и јаке олује, уколико емисије буде неконтролисано расле.

„Наши резултати сугеришу да ће будућа киселост океана и могући ефекти на морске организаме бити горе него у доба диносауруса“, упозорио је Зиб.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи