Пронађена изгубљена Рембрантова слика

Слика великог холандског мајстора Рембранта Ван Ријна, за коју се веровало да је изгубљена, пронађена је и биће изложена на престижном међународном сајму уметности и антиквитета, чувеном ТЕФАФ-у у Мастрихту, пренели су данас холандски медији.

„Онесвешћени пацијент или Чуло мириса“, уље на платну димензија 21,6 цм пута 17,8 цм, Рембрант је насликао када је имао 18 или 19 година, пише холандски дневни лист НРЦ.

Париска галерија „Талабардон и Готје“ прошле године купила је платно на аукцији у Сједињеним Америчким Државама. Дело је припадало колекционару из Њу Џерсија, који није представу да је његов аутор један од највећих сликара златног доба Холандије.

Галерија је тражила експертску анализу након што је купила слику вредну скоро милион долара, наводи НРЦ.

„Чуло мириса“ део је серије од пет слика које представљају пет чула. На њој се виде лекар и његов помоћник који покушавају да освесте пацијента приносећи му под нос марамицу натопљену амонијаком.

Ово дело биће приказано на чувеном ТЕФАФ-у (Европска фондација лепих уметности), који ће се одржати у Мастрихту од 11. до 20. марта.

На платну се може уочити и потпис младог Рембранта у виду иницијала РХФ, што у преводу са латинског значи „Ово дело израдио је Рембрант Харменс“.

Рембрант ван Ријн (1606-1669) спада у најзначајније сликаре епохе барока. Најпознатија његова дела су „Ноћна стража“, „Јеврејска невеста“, „Ана и Тобија“, „Жена ухваћена у прељуби“, „Час анатомије доктора Тулпа“, „Скидање с крста“, као и 36 аутопортрета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи