Читај ми!

Постојнска јама: Од 60-ак јајашаца, три показују знаке живота!

Пажња словеначких, па и светских медија уперена је последњих седмица на једну врло посебну човечју рибицу која живи у Постојнској јами у очекивању њеног размножавања, будући да је снела између 50 и 60 јајашаца од којих три показују знакове развоја и живота.

Посебност је у томе да се човечја рибица, која неретко живи и дуже од 100 година, размножава само једном до два пута у 10 година.

А нико никада до сада то није видео јер се оне размножавају у природи на врло скровитим местима.

Према писању словеначких медија, узбуна је кренула 30. јануара када је један од водича у Постојнској јами приметио јаје човечје рибице учвршћено на стакло акваријума у тзв. Концертној дворани Постојнске јаме.

Водич је хитно о томе обавестио двојицу биолога задужених за локалитет, Приможа Гнезду и Сашу Велда, да се догодило „чудо“, а они нису часили часа. Из акваријума су хитно уклонили могуће напаснике – шест других човечјих рибица, а женка је сваког дана наставила да полаже по неколико јајашаца.

„Ово је врло значајан догађај јер нема пуно података о било чему што је повезано с репродукцијом те групе животиња“, рекао је за Би-Би-Си хрватски биолог Душан Јелић, члан Хрватског херпетолошког друштва „Хyла“ који роњењем истражује човечје рибице у подводним системима хрватских пећина.

„Ако се младунци човечје рибице развију здрави, биће то задивљујуће. У дивљини ми никада не успевамо да нађемо ни јајашца нити ларве. Вероватно се скривају на неким врло посебним локацијама у системима пећина“, објаснио је.

У Постојнској јами, коју годишње посети преко милион људи, постоје врло скровита места на којима „срамежљиве водоземке“ обављају своје репродуктивне потребе, но ова је то одлучила да уради у акваријуму у једној од најпрометнијих просторија. Наравно, наводи се, није имала много избора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи