Шверц или љубимци без дозволе? Јеменски камелеони привремено у Зоо-врту

Цариници су на граничном прелазу „Ђердап 1“ спречили да у Србију буду унета два жива примерка јеменског камелеона, без одговарајуће ЦИТЕС дозволе.

Камелеони су, како је саопштила Управа царина, откривени 19. фебруара, око 21 сат, приликом контроле путничког промета из правца Румуније, у аутомобилу „голф 4“, румунских регистарских ознака, којим је путовао 24-годишњи српски држављанин.

Приликом царинске контроле, путник је изјавио да студира ветерину у Румунији и да са собом превози и своја два љубимца која је као поклон добио за рођендан.

На питање цариника да ли поседује адекватну дозволу за промет тих егзотичних животиња, одговорио је да није знао да му је потребна било каква дозвола.

Јеменски камелеони спадају међу више од 30.000 различитих дивљих врста фауне и флоре који су заштићене на основу ЦИТЕС конвенције, односно међународног уговора којим се угрожене врсте штите од прекомерне трговине на међународном нивоу, кроз систем издавања и контроле увозних и извозних дозвола.

Животиње су у добром стању и благовремено су збринуте у Зоолошком врту града Београда.

Управа царина је случај проследила Министарству пољопривреде и заштите животне средине, ради покретања прекршајног поступка у складу са одредбама Закона о заштити природе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи