Аустралијанац награђен за фотографију са српско-мађарске границе

Ворен Ричардсон, аутор фотографије на којој је приказана беба коју мигранти провлаче испод жичане ограде на српско-мађарској граници, добитник је награде Светска новинска фотографија 2015. године.

Аустралијанац награђен за фотографију са српско-мађарске границе Аустралијанац награђен за фотографију са српско-мађарске границе

Жири 56. Светских награда за новинску фотографију (World Press Photo Awards - WPP) доделио је награду Ричардсону, који је визуелном креативношћу и умећем направио фотографију која је ухватила, односно представља догађај или проблем од великог новинарског значаја у протеклој години, наведено је на сајту организације.

Ричардсонова црно-бела фотографија (изнад, извор: Танјуг/Warren Richardson, World Press Photo via AP), која је освојила награду и у категорији Актуелни догађај, приказује једног мушкарца који је са дететом 28. августа 2015. године увече из Србије покушавао да пређе у Мађарску код граничног прелаза Хоргош - Реске, у јеку таласа избеглица које су намеравале да стигну у Мађарску пре него што власти те земље изграде зид на граници.

Ричардсон, који ради као фриленс фотограф са базом у Будимпешти, рекао је да је пет дана камповао са избеглицама на српско-мађарској граници.

„Био сам исцрпљен у тренутку када сам направио фотографију. Фотографисао сам око три сата ујутро и нисам могао да користим блиц док полиција покушава да пронађе те људе, јер бих их тиме одао. Морао сам да користим само месечину“, рекао је аустралијски фотограф.

Директор фотографије у агенцији Франс прес, Франсис Кон, који је председавао жиријем изјавио је да су чланови жирија већ на почетку, када угледали фотографију, знали да је веома важна.

„Сматрали смо да има скоро све што може да се прикаже на снажан, визуелан начин о томе шта дешава избеглицама. Мислим да је веома класична фотографија и да је у исто време ванвременска“, рекао је Кон.

Према његовим речима, фотографија има снагу због своје једноставности, а посебно због симболике коју представља жичана ограда.

На овогодишњем конкурсу пријављена је 82.951 фотографија 5.775 фотографа из 128 земаља, а жири је доделио награде у осам категорија.

Организатори су навели да је за главну награду „Светска новинска фотографија године“ предвиђен новчани износ од 10.000 евра, а да жири додељује прву, другу и трећу награду у свим категоријама.

Како је наведено, ове године је награђен 41 фотограф из 21 државе.

Група од 18 међународно признатих професионалаца у области новинске фотографије и документарне фотографије сазвана је 1. фебруара у Амстердаму поводом доношења одлуке о додели светских награда за новинску фотографију.

Награђене фотографије биће представљене током ове године на гостујућој изложби у стотинак градова у око 45 држава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи