Пепељугина ципелица би се разбила, тврди наука

Стаклена ципелица коју је Пепељуга носила у истоименој Дизнијевој бајци, би се сигурно сломила током бекства са бала, наводи се у специјализованом магазину Универзитета у Лестеру.

Пепељугина ципелица би се разбила, тврди наука Пепељугина ципелица би се разбила, тврди наука

Сви знамо причу: Сат откуцава поноћ и Пепељуга, суочена са враћањем „у реалност“ и претварањем предивне балске хаљине у обичну сеоску одору, бежи са краљевског бала и трчи низ степенице. За њом остаје само стаклена ципелица...

Принц затим путује краљевством у потрази за девојком којој одговара ципела, венчавају се и живе срећно до краја живота.

Међутим, шансе да Пепељуга живи срећно до краја живота су се лако могле разбити, тврде студенти физике овог универзитета, који су користили прорачунe за притисак и напрезање да би проценили издржљивост њених ципела.

„Док је стајала, за силу која делује надоле се може претпоставити да је равномерно распоређена између њених стопала. Али, када је ходала или трчала, та сила се пребацивала у потпуности на једно или друго стопало“, наводи се у чланку.

Резултат? Њене стаклене ципелице би се сломиле, можда је и повредиле, осим ако штикле нису биле ниже од 1,3 центиметра.

Закључак је да би принцезе требало пре да носе равну обућу, него високе штикле.

Ова и још много мера опреза које се односе на имагинарне ликове могу се наћи у Journal of Physics Special Topic, онлајн журналу Универзитета у Лестеру, у којем студенти, примењујући реалне физичке законе, креативно решавају проблеме, а затим проверавају једни друге.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи