Власник хотела сиромашним Чесима понудио бесплатно зимовање

Сиромашни Чеси, углавном самохране мајке с децом, добили су несвакидашњу прилику да божићне и новогодишње празнике проведу у планинама Крконоше на северу Чешке, пошто им је власник једног хотела понудио бесплатан смештај и превоз.

Александер Билек, чији је хотел „Хромовка“ у Шпиндлеровом Млину ове године за празнике попуњен само 10 одсто јер нема снега, одлучио је да позове људе који иначе не би могли да приуште празнично зимовање.

Билек је прошлог петка преко Фејсбука позвао људе да му јаве ако познају некога ко је у тешкој финансијској ситуацији или ко нема с ким да проведе Божић, како би у његовом хотелу провели пет дана, с пуним пансионом. Уколико немају да плате превоз до хотела, Билек је рекао да ће им и то обезбедити.

„Приредићемо им толико радости да је неће никада заборавити“, написао је Билек у позиву, после којег је уследила лавина коментара, имејлова и телефонских позива хотелу. До краја викенда на позив се одазвало чак 5.000 људи.

„Очекивао сам да ће ми се јавити неко ко познаје усамљену баку у комшилуку или мајку с двоје деце. Не знам шта се десило. Да сам понудио вагон злата ваљда не би имало такав ефекат као те две невине реченице“, рекао је хотелијер.

У хотелу је данас, поред редовних гостију, још 45 људи, углавном самохраних мајки с децом, које чекају традиционална рибља чорба, шаран, шницле и божићна кромпир салата, а затим, неколико дана уживања у шетњама по готово пролећном времену на врховима Крконоша.

Билек је одбио да унапред проверава да ли су ти гости заиста у таквој животној ситуацији да заслужују његов поклон. „Не верујем да би то неко злоупотребио. А ако јесте, вероватно има крупан разлог“, рекао је Билек чешким новинарима који су били радознали да виде неуобичајене госте.

Билек је навео да је и раније током празника бесплатно давао преостале празне собе, али обично његовим познаницима или редовним гостима који те године нису могли да приуште Божић на планини.

Додао је и да се не секира што у хотелу сада о његовом трошку борави готово 90 одсто гостију, пошто од Нове године већ има резервације скијаша и хотел ће поново зарађивати.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи