Председници држава брже старе, живе краће

Шефови држава можда имају велике привилегије током обављања своје функције, али плаћају и високу цену: старе брже, а стрес на послу може да им скрати живот и до три године, закључци су новог истраживања објављеног у Британском медицинском журналу.

Председници држава брже старе, живе краће Председници држава брже старе, живе краће

Доктори су анализирали колико дуго су живели председници и премијери 17 земаља, укључујући Британију, Канаду, Француску, Немачку и Сједињене Америчке Државе након истека мандата, а у поређењу са кандидатима који су изгубили на изборима.

Како наводи америчка агенција АП, истраживачи су такође поредили колики је животни век шефова држава наспрам животних очекивања за људе истих година и пола.

У истраживању су посматрани животи 279 председника и 261 изазивача, а закључак је да бивши председници живе скоро три године мање од очекиваног.

„Значајно је изгубити неколико година живота. Вође вероватно осећају да су национални приоритети важнији од правилне исхране и вежбања“, каже један од аутора студије, доктор Анупам Џена са медицинске школе на Универзитету Харвард.

Џена је додао да је бивши председник САД Бил Клинтон признао да је често јео брзу храну. „Можда би његов начин живота био другачији да постоји мир у свету“, каже Џена.

Након истека мандата, Клинтон је имао операцију срца, смршао је и постао веган да би се борио са болешћу срца.

Друга истраживања су показала да председници САД заправо живе дуже од њихових бирача.

„Стрес због вођења земље може да убрза процес седења косе или борања коже, али не значи да ће председници умрети раније“, каже професор на Универзитету Илиноис у Чикагу, Џеј Олшански.

Његово истраживање бивших шефова држава показује да они имају дужи животни век, делом због тога што чине један одсто популације која има високо образовање, богатство и бољи приступ здравственој заштити од већине.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару