„Антикрими“ лоптице – оружје Јапанаца у борби против пљачкаша

У Јапану продавци у самопослугама и банкама на располагању имају необично оружје за борбу против криминала – лоптице фарбе којим настоје да погоде и обележе пљачкаша не би ли полицији олакшали посао хапшења починиоца.

Понекад се крај касе или шалтера у јапанским самопослугама, поштама и банкама могу видети лоптице офарбане у упадљиве боје попут наранџасте и жуте.

У тој далекоисточној држави од запослених се захтева потпуна преданост послу и врхунска услуга, па радници, наравно, немају обичај да празан ход на послу искористе за вежбање бејзбола или изненада напусте радно место ради партије тениса.

Лоптице сјајних боја не само да не служе за такву забаву, већ имају врло озбиљну сврху – оне су оруђе у борби против криминала, односно, тачније, средство за обележавање починиоца крађе. Реч је о фарби пакованој у пластичне кесе, која је обликована у масу налик тениској или бејзбол лоптици и која се врло тешко уклања.

Јапанска полиција и фирме од продаваца очекују да њима гађају пљачкаше у току или непосредно након крађе, или ако због стреса или опасности која им прети то нису у стању да учине, да помоћу њих бар означе возило којим се починилац дао у бег.

Необична инспирација за необично средство за борбу против криминала

Слично оруђе и идеју за борбу против криминала тешко је наћи у другој држави, а разлог зашто су Јапанци дошли на идеју да лоптицама од фарбе обележавају злочинце интересантан је колико и сама пракса.

Пре око три деценије, у време када на ауто-путевима нису постојале камере и компјутерски системи који би могли да ефикасно идентификују возило које је кроз наплатну рампу прошло без плаћене путарине, радници у кућицама које се налазе дуж саобраћајних трака на наплатним рампама су прибегли једноставном методу жигосања дрских возача – гађали су њихове аутомобиле јајима, тиме омогућавајући полицији и другим путарима да препознају неплатише.

Флеке од јаја, међутим, могу лако да се уклоне са шасије аутомобила, па су довитљиви јапански путари почетком осамдесетих потражили ефикасније оружје за борбу против несавесних возача и нашли га у лоптицама са фарбом.

Њиховим путем потом су кренули банкари, којима су се ускоро придружили и продавци у самопослугама, супермаркетима и на бензинским пумпама, па су кугле у сјајним бојама последњих неколико деценија присутне у готово свим објектима који пружају услуге грађанству и баратају новцем.

Ефикасно средство за борбу против криминала или шарена лажа?

Иако у широкој употреби, „обојене лоптице за превенцију криминала“, како их званично називају у Јапану, мора се рећи, нису магични штапић који без грешке детективе и њихове униформисане колеге наводи на траг починилаца.

Статистике јапанске полиције показују да су продавци у самопослугама у само три и по одсто крађа били довољно присебни да покушају да њима погоде извршиоца кривичног дела.

Ипак, према писању локалне штампе, јапанска полиција сматра да и само постојање лоптица, нарочито када су изложене на видном месту, један део потенцијалних починилаца одвраћа од извршења криминала, па их зато препоручује банкарима и власницима продавница и угоститељских објеката.  

Такође, оне нису сасвим без ефекта. Прошлог месеца у граду Јокохама пљачкаш који је испразнио сеф једне пољопривредне задруге ухваћен је управо захваљујући томе што је канцеларијски радник те кооперативе помоћу лоптице с фарбом означио његово возило – регистарске таблице су потом одале починиоца.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару