Сваком Финцу од државе 800 евра месечно?

Истраживање јавног мњења показало је да 69 одсто Финаца подржава идеју о загарантованој основној плати, а финске власти ужурбано раде на пројекту загарантованог основног дохотка за све своје пунолетне становнике.

Та идеја неће угледати светло дана пре новембра наредне године, али ако буде ишло све по плану, Финци ће остати без свих досадашњих социјалних примања и уместо тога од државе добијати по 800 евра месечно, преносе медији.

Идеја није нова и сваки пут звучи као утопија, али изгледа да би у Финској могла да постане стварност.

Неколико холандских градова основни приход ће почети да деле својим становницима већ следеће године, а Швајцарци ће о томе одлучивати на референдуму. Финци су најближи томе да спроведу ову идеју.

Истраживање јавног мнења показало је да чак 69 одсто Финаца подржава идеју о загарантованој основној плати. Идеју заговара и премијер Јуха Сипила, а пројека ума подршку већине политичких странака у земљи.

Загаранатовани основни приход поједностављује систем социјалне сигурности грађана, објашњава премијер.

Скептике мучи откуд новац, ко ће профитирати, а ко изгубити и да ли то уопште праведно?

На први поглед невероватно, али овај потез заправо смањује незапосленост.

Загарантовани основни приход омогућио би радницима да прихватају разне, повремене па и слабије плаћене послове, што би срушило трошкове рада и повећало тржиште рада.

Поред тога нова радна места отварала би и појачана лична потрошња.

Ранији слични експерименти показали су се врло успешнима. Тако су становници канадског Дафина пуних пет година, између 1974. и 1979, живели од стипендија. Мада је у то време био забележен пад одрађених радних сати, то је било због тога јер су мушкарци више времена проводили у школи, а жене су узимале продужено породиљско боловање и бринуле о децу.

Када су загарантовани приход поделили хиљадама сиромашних у Уганди, број радних сати повећао се за 17 одсто, а зараде за 38 одсто.

Лоша страна могла би бити цена пројекта. У Блумбергу су израчунали да би 800 евра загарантованог месечног прихода за 5,4 милона становника државу коштало 52,2 милијарде евра годишње. А влада у следећој години може рачунати на 49,1 милијарду прихода.

Не зна се ни ко би били губитници. Притом се мисли првенствено на примаоце разних помоћи, инвалида који сад од државе добијају и више од 800 евра. Како би новац добијали само пунолетни Финци, лошије би прошли и самохрани родитељи више деце.

Они би тих 800 евра морали развући тако да нахране више гладних уста, док би њихов сусед самац тај износ имао само за себе и још би могао обављати хонорарне
послове за додатну зараду.

Постоји још низ питања која траже одговор, али времена још има.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару