Разоткривена мистерија највећег вулкана на свету!

Нови магнетни подаци упућују на то да масив Таму није обичан вулкан, већ је врста вулканског хибрида, пошто је настао у два одвојена процеса. Две године откад је два километра испод површине воде Пацифика откривен највећи самостални вулкан на свету, научници су почели да праве мапу ове подводне планине.

Разоткривена мистерија највећег вулкана на свету! Разоткривена мистерија највећег вулкана на свету!

„Ово је нешто између океанског гребена и конусног вулкана“, каже Вилијам Сагер, поморски геофизичар на Универзитету у Хјустону.

Вулкан се налази на око 1.600 километара источно од Јапана и врх му се налази на 2.000 метара испод површине воде.

Иако није много висок, око 4.000 метара од подножја до врха, Таму је изузетно простран са странама које се постепено спуштају.

Масив заузима исту површину као и Нови Мексико, односно скоро је велики колико и највећи вулкани на Марсу.

Простире се на 190.000 квадратних километара, што значи да је 60 пута већи(!) од хавајског Мауна Лое – који sa 10.000 метара од подножја до врха носи титуле највишег вулкана и највише планине на свету.

„Овај вулкан је звер“, оценио је Јорг Гелдмахер марински геофизичар из немачког центра Геомар. 

Према подацима сакупљеним током експедиције која је трајала 36 дана, масив Таму је формиран релативно брзо и то пре око 145 милиона година.

Његов централни део изгледа као магнетна грудвица, што упућује на то да је велика ерупција утицала на његов настанак.

„Откривање његових тајни је још у току, али је рад на њиховом откривању вредан, јер нам помаже да разумемо како се тако велики вулкан формирао и како је то утицало на обликовање планете коју зовемо својим домом“, рекла је Сураида Нанез Џејмс из океанолошког института „Шмит“.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару