УН: 2015. вероватно најтоплија година у историји!

Ова година је на добром путу да постане најтоплија у историји, наводи се у саопштењу Светске метеоролошке организације, само пет дана пре почетка самита Уједињених нација о клими у Паризу.

УН: 2015. вероватно најтоплија година у историји! УН: 2015. вероватно најтоплија година у историји!

„Будући да је температура површине океана тренутно највиша откад је почела да се води евиденција, 2015. година вероватно ће бити најтоплија година у историји", рекао је генерални секретар Светске метеоролошке организације (WMO) Мишел Жаро и додао да је то лоша вест за планету.

Подаци те организације Уједињених нација из десет месеци ове године закључно са октобром указују да ће температуре изнад копна и мора бити највише откад се спроводе мерења, након што су 2014. године већ постигла нови рекорд, пренела је агенција АФП.

Океани апсорбују више од 90 одсто енергије која се гомила у климатском систему због емисије гасова са ефектом стаклене баште. Међутим, осим у површинским слојевима, расту и температуре у дубинама.

Такође, ниво мора константно се повећава, истиче се у саопштењу.

Кина бележи најтоплији период од јануара до октобра, Африка се суочава са годином која је на другом месту по топлоти од када се мери температура.

Температуре су биле изузетно високе на западу Северне Америке, великим деловима Јужне америке, Африке и у јужним и источним областима Евроазије.

Светска метеоролошка организација обично чека крај године пре него што објави закључке о расту температуре, али су сада објављени прелиминарни резултати „како би о томе били информисани преговарачи на самиту УН о клими у Паризу“, саопштила је та организација.

У француској престоници 30. новембра ће се окупити више од 145 светских лидера, на 12-дневној конференцији чији је циљ да се постигне договор о ограничењу глобалног загревања на два степена Целзијуса у односу на ниво пре индустријске револуције.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару