Читај ми!

Испод стратовулкана Сент Хеленс налази се још један Јелоустоун

Било је потребно 2.500 сеизмографа, 23 контролисане детонације и безброј земљотреса, али су истраживачи напокон стекли прецизну слику о коморама магме дубоко под стратовулканом Сент Хеленс. Оно што су сазнали није их уопште обрадовало – Сент Хеленс дели огромну комору са великим бројем локалних вулкана.

Научници већ знају да се испод вулкана познатог по најдеструктивнијој ерупцији у историји САД, која се одиграла 18. маја 1980. године, налази плитка комора магме, али су сумњали да то није цела прича.

И били су у праву. Први резултати указивали су да се испод прве налази и друга огромна комора, попут оне дубоко испод Јелоустоунске калдере.

Геофизика функционише тако што научници откривају разлике између физичких особина стена. Колико брзо сеизмички таласи путују показује густину камена, док путем електричких метода могу да стекну увид у проводљивост стена.

Поредећи резултате одређених локација, геофизичари могу да направе разлику између чврстих стена и топлијих комора пуних магме. Ово нису језера течне масе. Не, магма је овде више чврста него течна.

Упркос томе што научници знају да је поље магме велико, не знају колико тачно. Према њиховим претпоставкама, комора испод вулкана Сент Хеленс могла би да се храни од свих оближњих неактивних и успаваних вулкана у региону, попут Монт Адамса и остатка вулканског поља Индијан хевн (Indian heaven – Индијански рај).

Истраживачки тим са Универзитета „Рајс" у Хјустону такође сматра да је открио уски канал који повезује огромну комору са оном од Сент Хеленс. Надгледајући земљотресе чији таласи путују дуж канала, сеизмолози ће моћи да боље предвиде кретање магме уочи евентуалних будућих ерупција.

Већина сеизмометара биће одстрањена сада када је примарна активна фаза истраживања окончана, али ће еих 75 ипак бити остављено како би се наставило пажљиво надгледање, праћење и мапирање подземних одаја.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару