Читај ми!

Два нова бела лавића на Калемегдану!

Роде су стигле у Београдски зоо-врт – два нова члана у породици лавова, Вук и Елза.

„Имам ту привилегију да мазим младунче белог лава, мужјака Вука. Он је питомији од Елзе која је нестрпљива јер смо дошли у време када треба да се хране и не крију се од посетилаца, налазе се у посебној просторији“, рекла је новинарка РТС-а Тања Зиндовић, након чега је уследило питање за ветеринара, др Јожефа Езвића о њиховој исхрани.

„Лавићи су стари око месец дана и ми их прехрањујемо млеком, али са специјалним млеком за мачке, пошто мајка лавица нема баш довољно млека, тако да ми ту ускочимо да јој помогнемо. Храњење је на свака три сата, али морам да кажем да, поред млека, они већ добијају и млевено месо, говеђе и живинско“, објаснио је ветеринар.

„Ево, рекли сте, бела лавица, оне су углавном лење и не воде бригу о потомству, али њихова мајка је била другачија и брижна, као и њихов тата“, подсетила је Тања.

„Да, овде је врло интересантно да је порођај, дакле, када се она породила у јутарњим часовима, био је и поносни тата присутан, и он је њушкао и лицкао младунчад. Али, ипак смо ми, ради безбедности, Вамба одвојили. Мајка јесте водила бригу, али морате знати да бели лавови, одрасле женкице, нису баш најбрижније мајке, па зато је та част припала нама да заједничким снагама са лавицом заједно отхрањујемо лавиће“, испричао је ветеринар.

На питање да ли је прошао критичан период за њих, доктор Езвић је рекао: „Ја мислим да јесте, они имају по месец дана, још мало па ће бити време пре вакцинације, тако да су већ ојачали“.

Тања је питала ветеринара зашто су младунци толико осетљиви. „Они су осетљиви пошто бели лавови живе искључиво у Јужној Африци, и морам да кажем пошто доста људи мисли да су они албино животиње. Нису албино животиње, то је једна генетска варијанта, генетска грешка, и онда, самим тим, осетљивији су у природи. У природном окружењу, не доживи старост сваки лавић. Преко 80 одсто њих у природи угине“, објаснио је Езвић.

„Када одрасту, односно, колико ће времена провести у овој топлој просторији?“, занимало је Тању.

„Они ће бити овде целе зиме“, навео је Јожеф. „Пошто ми имамо пет лавова, три женке и два мужјака, највероватније ће они бити траснпортовани, ићи ће у неке друге вртове у Европи. Ми смо јако поносни на то што смо један од центара за размножавање белих лавова, тако да већина белих лавова који се налазе у европским зоолошким вртовима потичу одавде, из београдског зоолошког врта“, закључио је ветеринар.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару