Читај ми!

Шездесет година „фиће“!

Вољени аутомобил који је ушао у српску и југословенску историју, „фића“, прославља 60. рођендан. Произведен је у крагујевачкој „Црвеној застави“ у октобру 1955. године по италијанској „Фијатовој“ лиценци у којој је радило 50.000 радника који су, за годину дана, произвели око 1.000 ових аутомобила.

Последњи „фића“ сишао је са траке у новембру 1985. године, у периоду од три деценије, колико је трајала производња у погонима „Заставине“ фабрике.

Произведено је скоро 930.000 најомиљенијег породичног возила на просторима бивше Југославије.

Милорад Миловановић, тадашњи директор монтаже, каже да су у то време „фићу“ могли да купе сви радници, није био скуп, а имао је много погодности – мали, практичан за паркирање и вожњу градом.

„Фића“ је симбол једног времена и сан многих генерација са којим је почело обједињавање југословенске привреде.

Крагујевчани, љубитељи „фића“, своје аутомобиле, који су још у возном стању, паркирали су у кругу „Заставе“ где је све и почело.

Душан Стевановић почео је да ради у Крагујевачкој „Застави“ 1963. године. Радио је на производњи „фиће“ и сам је био и остао власник овог аутомобила до данас. Сада је, каже, у Удружењу љубитеља „фића“, покушао је да вози и друге аутомобиле, али се увек враћао свом „фићи“.

Овај највољенији аутомобил био је главни јунак многих документарних и играних филмова, најпознатији је Национална класа.

За све присутне, у част рођендана одржана је получасовна вожња „фићама“ олдтајмерима кроз град.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи