Читај ми!

Народна банка Пољске: Златни воз је новинарска измишљотина!

Гувернер Народне банке Пољске Марек Белка силно се зачудио када су га новинари питали да ли је централна банка расправљала о наводном открићу легендарног „златног“ нацистичког воза.

Марек Белка је наводе о нацистичком возу прокоментарисао речима да „никоме на памет није пало да посвети томе ни секунду времена“.

„Па то је само некаква новинарска измишљотина“, рекао је Белка.

Адам Глапињски из Савета монетарне политике је додао да се на састанцима обично „расправља о пикантнијим трачевима него што су возови“.

Златну грозницу која је попримила неслућене размере од 13. августа - када је објављено да су један Пољак и један Немац, наводно, пронашли оклопни воз из времена Другог светског рата којим су нацисти евакуисали похарано благо и уметничке предмете, бежећи пред Црвеном армијом - покушала је да смири и министарка културе Малгожата Омалиновска.

„'Златни воз' је у овом моменту више вера, нада, поверење у некакве легенде. Неки верују, неки не верују. Сазнања немамо никаква. Од понедељка чиновнике и Министарство салећу медији са молбама за интервјуе или гостовања у студију. Затражила сам од свих да све те захтеве и питања преусмере на једино надлежно место - канцеларију војводе Доње Шлезије“, рекла је новинарима у Варшави Омилановска.

Министарка није желела да коментарише да ли је њен заменик Пјотр Жуховски истрчао пред руду када је крајем прошле седмице навео да је, са вероватноћом већом од 99 одсто, у подземним тунелима крај Валбжиха заиста пронађен оклопни воз дуг преко 100 метара.

Ипак, ни Жуховски не верује да би у њему могло да буде злато, већ пре документи из архива или опасне војне хемикалије.

„Поштујмо то што живимо у демократској земљи слободних људи“, рекла је Омалиновска.

Министар одбране Томаш Шемоњак одобрио је да неколико десетина војних експерата истраже терен између 61. и 65. километра пруге из Валбжиха за Вроцлав, али неће користити георадаре ни специјалну опрему.

Операција ће трајати само један дан, и ту се учешће војске завршава.

Чије је благо, не зна се. Пољски историчари сумњају да у возу, чак да стварно буде пронађен, може да буде 300 тона злата које су, према легенди, нацисти пред крај рата евакусали из банке у Вроцлаву.

Према њиховим сазнањима, златне полуге никада нису ни биле у Шлезији на југозападу данашње Пољске, већ у централној банци у Берлину одакле је злато одвезено у рудник Меркерс где су га нашли амерички војници.

Како кажу историчари, легенда о возу живи тако упорно зато што још није у потпуности истражен тајанствени подземни комплекс бункера и тунела Див у планинама крај Валбжиха који су у нејасне сврхе Немци по наређењу Адолфа Хитлера лично градили од новембра 1943. до априла 1945. године.

Уколико би овог пута легенда постала стварност, према проценама војних стручњака, воз не би могао да се извуче из подземља пре пролећа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару