Помоћу депоније узгајају парадајз

Депонија у околини Риге представљала је еколошки проблем за становнике, а сада је покретач развоја и енергијом напаја стакелник у којем се целе године узгаја парадајз.

На ободима летонске престонице Риге депонија је изграђена у време када је та земља била под совјетском доминацијом. Иако је некада била препрека за учлањење те земље у Европску унију, сада је парадајз са тог места постао нови симбол Риге.

Узгаја се уз употребу обновљивих извора енергије, то јест, метана, добијеног из отпада. Опрашују га специјалне пчеле увезене из Белгије. На депонији, где завршава око половине отпада у Летонији, осим метана могу се наћи други загађивачи као и велика количина глине.

„Смеће заузима огроман простор, то је права планина отпада. Овде годишње заврши 300.000 тона смећа, а ако се ништа не би урадило све већа површина земљишта била би под њим. Осим тога гас из отпада се емитује у атмосферу и загађује је. Он је опасан и за озонски омотач. И вода овде није добра за животну средину, мора да се филтрира пре него што се врати природи“, каже Алгарс Пексенс, технички директор електране „Гетлин“.

Међутим, данас су на том месту и травнате падине на којима пасу овце. У Летонији се планира отварање фабрике за рециклажу за два месеца, а постоји и 10 - годишњи план који подразумева поновно коришћење између 85 и 90 одсто од 300.000 тона отпада.

„Један генератор сакупља гас који се емитује из депоније, чисти га и производи струју у специјалним моторима са унутрашњим сагоревањем. Мотор се греје, као и у аутомобилу, па том генератору треба велики радијатор за хлађење. Стаклена башта где се узгаја парадајз је тај радијатор. Једина веза између стаклене баште и депоније јесте топлота која долази из ње“, истиче агро-економиста Гунгарс Страутс.

Напори летонских власти су у складу са недавном дебатом у Европском парламенту о коришћењу ресурса. Парламентарци су позвали на реализацију амбициозне стратегије у целој Европској унији која се тиче смањивања количине отпада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије