Читај ми!

Чије је благо из нацистичког воза у Пољској?

Пољске власти тврде да је у тунелима Доње Шлезије највероватније пронађен нацистички „златни воз“ с краја Другог светског рата. Већ су почеле свађе око тога да ли је евентуално благо пољско, јеврејско или руско.

Чије је благо из нацистичког воза у Пољској? Чије је благо из нацистичког воза у Пољској?

Нацистички оклопни воз је, каже легенда, био пун драгог камења и оружја и послат је на југозапад, кроз планине ка граници Пољске и Немачке.

Изгледа да је откривен у једном давно заборављеном тунелу у пољским планинама, близу града Валбжиха, али се тачна локација не открива.

Направљени су видео-георадарски снимци доброг квалитета на којима се назиру контуре воза дугог више од 100 метара.

„Воз постоји, али још нико нема приступ том возу из Другог светског рата. Информација о месту и скица, добијени су од човека на самрти који је учествовао у превозу и сакривању“, навео је Пјотр Жуховски, заменик министра културе Пољске.

Локалне легенде, у које историчари до сада нису веровали, говоре да је недалеко од Валбжиха сакривен воз са златом и драгоценим уметничким предметима који су нацисти односили из Вроцлава бежећи пред Црвеном армијом.

Светски јеврејски Конгрес саопштава да, ако је реч о легендарном златном возу, Пољска злато треба да врати Јеврејима.

„Када пронађемо воз, пун злата, размислићемо шта ћемо с њим урадити“, каже премијерка Пољске Ева Копач.

Пољски радио преноси изјаве неких других тамошњих званичника да ће ствари које се пронађу у возу припасти Пољској, уколико се не појави неко ко може да докаже да су предмети његови.

Најважније је, кажу, да се наредних месеци безбедно допре до воза и обезбеди тунел.

Ловце на благо упозоравају да не трагају за златним возом, јер је можда миниран или су у њему опасне војне материје.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије