Читај ми!

Пољске власти нашле тајни нацистички воз с благом?

Власти у Пољској су данас званично потврдиле да је у подземним тунелима крај Валбжиха, на југозападу Пољске, с вероватноћом већом од 99 одсто, откривен заборављени оклопни воз из времена када су се нацисти ужурбано повлачили пред Црвеном армијом на крају Другог светског рата и превозили у дубину немачке драгоцености које су похарали током рата.

„Убеђен сам са вероватноћом од преко 99 одсто да је такав воз пронађен. Воз је дугачак више од 100 метара. То је изузетно откриће. Тајна је за сада шта садржи и како је обезбеђен. Сама чињеница да је реч о оклопном возу, упућује да у њему могу бити важне ствари“, рекао је данас генерални конзерватор Пјотр Жуховски на конференцији за новинаре у Министарству културе и националне баштине.

Жуховски је рекао да је видео георадарске снимке доброг квалитета који показују како воз изгледа, а да је место где је сакривен тајанствени воз на самрти одала особа која је учествовала у превозу и сакривању воза.

О открићу воза власти у Валбжиху обавестила је ове седмице адвокатска канцеларија која заступа једног Пољака и једног Немца.

Они су дошли са сензационални тврдњом да су у систему тунела крај Валбжиха које су ту изградили Немци као подземну тврђаву, нашли митски нацистички воз пун злата о којем још од краја рата круже легенде да је остао под земљом ту негде у Шлезији, али нико га није нашао.

Пољак и Немац су захтевали пре но што властима кажу где се воз налази, да добију гаранције да ће им бити исплаћено 10 одсто вредности предмета у возу што по закону припада налазачима, на шта су власти и пристале.

„Оклопни возови, посебно у Доњој Шлезији били су у ствари велики сефови у којима су превожене вредне ствари. То могу да буду драгоцени предмети које помињу налазачи, а могу да буду и архиви за које смо знали, а који никада нису нађени“, рекао је Жуховски.

Локалне легенде у које историчари до сада нису веровали, говоре да је крај Валбжиха у подземљу сакривен воз са златом и драгоценим уметничким предметима који су нацисти односили из Вроцлава.

Власти неће објавити где је воз откривен све док не обезбеде локалитет, а људе чију машту је распалила вест о евентуалном сензационалном открићу златне ризнице и хтели би да на своју руку трагају, Жуховски је упозорио да то не чине, зато што је воз највероватније својевремено миниран, да би се заштитио од лопова, и да у њему, уместо злата, а може бити опасан војни материјал.

Жуховски није данас могао да каже када ће започети конкретни радови на налазишту.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?