Читај ми!

Шест деценија Гинисове књиге, од Срба најуспешнији снагатор Катона

Пре 60 година, после препирке два ловца, решено је да се направи књига која ће садржати светске рекорде. Од тада, ко је најтежи на свету, ко може да жонглира највише лоптица, али и ко има највишу мохикану, можемо наћи у овој књизи која се једном годишње допуњава новим рекордима. И сама држи неколико рекорда, између осталог – највише је крадено дело у књижарама Сједињених Држава.

Јохана из Немачке најстарија је активна гимнастичарка. Зевс је највиши пас. Најмањи бик је Арчи. У књизи је и најтетовираније биће на свету, али и они који се такмиче за Гинисов рекорд у једењу хот-догова у 10 минута. Као и они у гутању шпагета.

Гинисова књига рекорда данас слави 60. рођендан, као и велики успех – најпродаванија је књига свих времена са 134 милиона примерака у више од сто земаља.

Од наших људи, најуспешнији је Ервин Катона који држи чак три рекорда: у најбржем преласку 20 метара са 300 килограма тегова, превртању џиновске гуме, такође на 20 метара, и најдужем задржавању аутомобила тешког једну тону на низбрдици.

Са два рекорда, ту је Далибор Јаблановић који је за 30 секунди коцкицу на исти број бацио 29 пута, везаних очију, а балансирао је и највише кашичица на себи – чак 31.

Имали смо најдужу кобасицу на свету – у Турији, најдужу колону „дачија“ аутомобила, и најдужи уметак у коси – од чак 820 метара, али и Бранка Петровића, који је гњурио на дах 11 минута и 54 секунде.

Духовити ће рећи да смо рекордери у преживљавању са овим платама и оваквим ценама. Гинисова књига нема ту категорију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?