Читај ми!

Уметничка дела и трапави туристи – уништитељи

Некада је несрећни случај заиста само несрећни случај, али постоје ситуације када неопрезност или неспретност направе милионске штете и упропасте дела од непроцењиве уметничке вредности.

Цвеће, уље на платну из 17. века и један од ретких уметничких радова мајстора Паола Порпора коју је он лично потписао, било је постављено на изложби Лице Леонарда, слике генија у Тајпеју.

Дечак који је пао и пробушио ову слику вредну милион и по долара, нажалост, није први туриста који је оштетио неко вредно уметничко дело, пише амерички магазин Тајм

У мају, двоје туриста је откинуло круну са врха статуе Два Херкула, која се налази на средњовековном тргу у Кремони у Италији, где се пар наводно попео на статуу, покушавајући да направи фотографију.

Такође у мају, грчко Министарство културе је дало изјаву о туристи који је покушао да додирне праисторијску вазу из Минојског доба у Археолошком музеју „Хераклион“, срушивши је, где је успут „зарадио“ и блажу повреду ноге.

Прошлог марта, један студент се наводно попео на статуу из 19. века, Пијани сатир на Академији ликовних уметности у Милану, у Италији, не би ли направио селфи. Резултат: статуа остала без ноге.

Прошлог јула, амерички студент се заглавио унутар камене скулптуре перуанског уметника Фернанде де ла Јаре, Pi-Chacan, која приказује женски полни орган. Уметничко дело се налазило испред Универзитета за микробиологију и вирологију у Немачкој.

Средином 2006. године, човек је ухапшен због разбијања три порцеланске вазе које датирају из 17. века, из Кине, које су, како је речено, вределе 789.000 долара, у музеју „Фицвилијам“ у Кембриџу, у Енглеској.

Хирург из Конектиката који је желео да упореди величину своје шаке са статуином, наводно је одвалио мали прст са статуе Девице Марије, старе 600 година.

Реч је о делу Благовести из 15. века скулптора Ђованија Д'Аброђија из Фиренце које се налази у музеју Museo dell'Opera del Duomo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије