Читај ми!

Човек који је пронашао МХ-370

Комад крхотине малезијског авиона МХ-370 који је без трага нестао прошле године, пронађен је 4.000 километара од наводног места пада авиона. Истражитељи су уверени да остаци авиона, пронађени недалеко уз обалу Мадагаскара, припадају несталом „боингу 777“. Међутим, мање је познато ко је пронашао остатке.

Реч је о, како га страни медији називају, „скромном чистачу плаже“ Џонију Бегу који је мирно шетао плажом у потрази за идеалним каменом којим би што квалитетније уситнио папричице чилија, а онда је набасао на „чудну ствар“.

Иако тада није знао шта је то што је пронашао, претпоставио је да је реч о делу авиона, па су он и његови пријатељи извукли део авиона на обалу и потражили на интернету „авионске несреће“. Нису били свесни да ће њихово откриће привући пажњу света и решити једну од највећих мистерија новијег датума – нестанак "боинга 777" са лета МХ-370.

Осим дела авиона открио је и остатке пртљага.

„Стварно је чудно, мало језиво. Пртљаг је овде од јуче, али нико на то не обраћа пажњу“, каже Бегу.

Да ли су остаци могли да стигну до обале острва који је око 4.000 километара удаљен од подручја на којем се малезијском авиону изгубио сваки траг, једно је од главних питања у решавању мистерије несталог авиона.

Управо то је објаснио Дејвид Фереира, професор океанографије на Универзитету у Редингу. „Део авиона пронађен је далеко од места где се претпоставља да је авион на лету МХ-370 пао. Могуће је да су га јаке струје у Индијском океану донеле од подручја претраге западно од Аустралије до Рејуниона. За 16 месеци, колико је прошло од пада, комад крила могао је прећи пут од 3.000 до 4.000 километара“.

„У Индијском океану су две главне струје: једна иде јужно од претпостављене зоне пада МХ-370 и њен је смер од запада према истоку. Друга струја креће се северно од подручја претраге и креће се од истока на запад. Ако је део олупине пронађен код Рејуниона с МХ-370, онда је велика вероватноћа да су га струје најпре носиле северно од зоне пада пре него што га је 'покупила' јака екваторска струја и однела на запад“, рекао је Фереира.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи