Читај ми!

Олупина стара 300 година донела им више од милион долара!

Породица са Флориде која већ годинама трага за скривеним благом, пронашла је овог лета драгоцености вредне више од милион долара у олупини брода шпанске армаде, потонулог 1715. у Атлантски океан.

Породица Шмит је пронашла 51 златник у разним апоенима и 12 метара дугачак златни ланац украшен орнаментима, рекао је Брент Бризбен, чија је компанија "1715 Fleet – Queens Jewels, LLC" откупила право на коришћење тог места, преноси Русија данас (Russia Today).

Шмитови су артефакте открили на четири и по метра дубине у водама близу Форт Пирса, око 210 км северно од Мајамија.

Шпански документ са списком ствари које је брод превозио показују да је њихова укупна вредност око 400 милиона долара, од чега је досад пронађено благо вредно 175 милиона долара, рекао је Бризбен, чија је компанија 2010. откупила права на коришћење локалитета од наследника легендарног ловца на благо Мела Фишера па допушта и другима, а међу њима су и Шмитови, потрагу у складу са уговором.

Међу благом које су Шмитови пронашли највреднији је савршено очуван краљевски златник израђен за шпанског краља Филипа Петог, који датира из 1715.

Познато је да у свету има само неколико краљевских златника те врсте.

Шпанска флота с благом враћала се са Кубе у Шпанију 1715. када је наишла на ураган.

Изгубљено је 11 од 12 бродова у великом невремену. Погинуло је око 1.000 људи, док је 1.500 успело да отплива до обале. Неки новчићи које су донели таласи и даље се могу пронаћи на обалама Флориде.

Држава Флорида ће око 20 одсто блага узети и изложити у локалним музејима, док ће "1715 Fleet" и породица Шмит која ради за организацију, поделити остатак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи